+31 (0)6 31 908 533 info@med4you.nl

Uitwisseling van medische gegevens bewezen

door | 30sep,2016 | Nieuws

Om aan te tonen dat de uitwisseling van medische gegevens technisch mogelijk is, hebben we in samenwerking met verschillende leveranciers bedacht om aan de hand van een realistisch voorbeeld dit tijdens de eHealth week (Amsterdam juni 2016), live te laten zien.
Wij wilden bewijzen dat de patiënt kan beschikken over zijn eigen relevante gegevens en hierover zelf de regie kan voeren. In dit geval hebben we gekozen voor patiënt met diabetes. Dus een chronisch zieke patiënt die te maken krijgt met verschillende medische omgevingen. Hierbij wil ik opmerken dat de uitwisseling niet alleen voor diabetes patiënten werkt maar voor alle voorkomende ziektebeelden.
Gedurende de hele week heeft IHE Nederland de uitwisseling gepresenteerd. In een live presentatie werd de patiënt centraal gesteld en door Caren Kunst, als ervaringsdeskundige, prachtig ingevuld. Zij doorliep het hele proces van haar onderzoek die het gevolg was van haar chronische ziekte.
Om te laten zien dat de uitwisseling echt mogelijk is werden de verschillende omgevingen door echte software applicaties, aan het publiek gepresenteerd, waarbij de patiënt centraal stond. De verschillende stappen van het onderzoek begon bij de patiënt thuis en ging via de huisarts door naar andere medische centra, binnen en buiten de regio, om uiteindelijk als compleet medisch dossier weer bij de huisarts terug te komen. Tijdens dit onderzoekstraject wordt er ook getoond dat de patiënt zelf de regie houdt over haar medisch dossier. De patiënt liet aan het publiek zien dat zij via haar mobile telefoon toestemming kon geven aan een behandelend arts buiten de regio waarvoor ze al haar toestemming had gegeven.
Bedrijven die daar invulling aan hebben gegeven waren Agfa, Alphatron, Cerner, fenestrae, Forcare, Meddex en Philips. Dus echte bedrijven hebben aangetoond dat het uitwisselen van Medische gegevens geen utopie is!!
Na het zien van deze live demo kregen de bezoekers een animatie mee naar huis om de hele usecase nog eens terug te kijken.