+31 (0)6 31 908 533 info@med4you.nl

HL-7 Werkgroep bijeenkomst

door | 10nov,2016 | Nieuws

Op donderdag 3- en op vrijdag 4 november waren de HL7 werkgroep bijeenkomsten, georganiseerd in de Witte bergen (langs de snelweg bij Eemnes/Laren). Een event bedoeld voor HL7 specialisten en profileert zich als een techneuten onderonsje. Er wordt op detail niveau overleg gevoerd over het gebruik van de communicatie standaard HL7.

Voor de patient is HL7 een belangrijke standaard, omdat er via HL-7 medische gegevens wordt uitgewisseld, gevalideerd en onderhouden. Ook was ik benieuwd naar de status van het MedMij programma. En natuurlijk altijd geïnteresseerd in de sfeer en de roddel.

Het programma op donderdag werd geopend door Bert Kabbes, de vader van de HL-7 stroming hier in Nederland. Er is zelfs een prijs naar hem vernoemd “de Bert Kabbes award”. Een glazen opstaande plaat waarmee het HL7 logo wordt uitgebeeld. Deze wordt jaarlijks uitgedeeld aan een persoon die een belangrijke bijdrage aan de community heeft geleverd. Dit jaar werden er zelfs twee awards uitgereikt en Helen Drijfhout-Wisse en William Goossen waren de gelukkigen (zie afbeelding).

Daarna volgde plenaire sessie.

Als patient was ik geïnteresseerd in de status van MedMij en stond er op het programma dat Marcel Heldoorn van de Patiëntenfederatie hierover een update zou geven. Dit was voor mij een belangrijk argument om in deze bijeenkomsten te investeren. Helaas kregen we te horen dat Marcel onderweg een lekke band had gekregen en omdat hij zich op een motor vervoerd bleek dat een behoorlijk probleem, waardoor hij niet aanwezig kon zijn. Er werd nog wel getracht om zijn presentatie door een ander te geven maar daar werd niemand voor gevonden.

In de middag waren er verschillende parallel sessies. Een daarvan ging over de positionering en de status van HL7 FHIR. Als Global Patient was ik met name geïnteresseerd in de mate van internationaliteit van de ontwikkelingen.

Ik was verrast over de vorderingen van FHIR en het enthousiasme waarmee aan de standaard wordt gewerkt en te ervaren dat hierin ook Nictiz een belangrijke rol speelt. Mijn zorgen had ik over een teveel Nederlands feestje en informeerde me hierover bij Rien Wertheim en Ewout Kramer (beiden van Furore). Ze vertelden dat in Amerika de ONC HL7 FHIR als standaard heeft omarmd en zijn er, volgens Ewout, meer techneuten daar dan hier in Nederland die bekend zijn met FHIR en het gebruik ervan explosief toeneemt. Geweldig!!

Hoe de standaard wordt beheerd werd me nog niet duidelijk. Is er een wereldwijd register dat de kwaliteit van de gemaakte FHIR componenten beheert en toeziet op de wereldwijde toepasbaarheid ervan? Dit vergt nog wat onderzoek.

Via verschillende bronnen kreeg ik meer informatie over MedMij, dit initiatief wordt vanuit de Patiëntenfederatie Nederland geïnitieerd en profileert zich als keurmerk voor medische applicaties. Men vertelde mij dat hier goed wordt gekeken naar de aanwezige internationale standaarden (o.a. HL-7 FHIR, Snomed, Loinc en XML). De status over de vorderingen werd echter niet duidelijk en daarvoor moeten we dan toch bij Marcel Heldoorn zijn.

Geïnspireerd door een Amerikaans initiatief (meaningfull use) werd ons verteld dat in opdracht van de NFU (registratie aan de bron) er in Nederland wordt gewerkt om de BGZ (basis registratie zorg), die bestaat uit 26 Zib’s (zorg informatie bouwstenen), via de wereldstandaarden (CDA, HL7) in Nederland uit te wisselen. Hierbij zijn de 8 Universitaire ziekenhuizen de koplopers. De grote vraag blijft echter hoe deze gegevens, op een eenvoudige manier in het bronsysteem komen (his, kis, epd). Dit is essentieel om zodoende deze gegevens ook in de digitale omgeving van de patient te krijgen. Hiervoor zijn afspraken nodig welke door de leveranciers van de bronsystemen omarmd moeten worden.

Op vrijdag heb ik me laten informeren over Koppeltaal. Dit is een ICT-taal, gebaseerd op de internationale HL7/FHIR standaard, die het mogelijk maakt om eHealth programma’s onderling uit te wisselen. Koppeltaal is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de ICT-programmeurs van gerenommeerde eHealth leveranciers in Nederland. Wel bleek dit met name te zijn gefocust op de ggz organisaties die eHealth applicaties gebruiken. Goed om te weten…

Daarna ben ik naar Ton de Jong gaan luisteren. Hij heeft ons bijgepraat over het gebruik van HL7 over het LSP. Interessant om te zien dat ook hier de focus lag op de zib’s en de standaard wrapper (CDA) als transportmiddel. Dit lijkt goed aan te sluiten bij de registratie aan de bron. Op mijn vraag hoe nu het LSP zich verhoud met de regionale (XDS) netwerken, vertelde Ton mij dat ik deze vraag bij Marcel Settels moest neerleggen en dat heb ik dan ook gedaan.

Wordt vervolgt…